2018. február 27., kedd

Boros Ádám-díj 2018

A Boros Ádám díj a hazai botanikusok és vegetáció kutatók egyik legrangosabb szakmai díja, amelyet a kétévente megrendezésre kerülő Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című konferencián adnak át.


A díjazottak kiválasztása két lépcsőben történt. Elsőként a korábbi díjazottak tehettek javaslatot a jelöltek személyére, összesen 17 jelöltre érkezett szavazat. A második körben a Boros Ádám Díj kuratóriumának tagjai két-két jelöltre adhatták le a szavazatukat. A szavazatok összeszámlálása után az élen holtverseny alakult ki, amelynek eredményeként 2018. február 24-én négyen vehették át a díjat:


Virók Viktor (a Tornai-karszt területén végzett botanikai feltáró és összegző munkájáért, az Új Magyar Füvészkönyv révbe viteléért, a Gömör-Tornai karszt flórája című monográfia megírásában, szerkesztésében vállalt szerepéért)


Somlyay Lajos (kiterjedt, széles körű, számos hazai tájegységet és taxont érintő florisztikai és taxonómiai kutatómunkájáért és a 20. század hazai botanikai tudománytörténetében végzett tevékenységéért)


Takács Attila (a hazai herbáriumok anyagának dokumentálása és bővítése terén tett erőfeszítéseiért, a Tiszántúl kevéssé kutatott területein folytatott florisztikai feltáró munkájáért és a Kitaibelia című folyóirat szerkesztéséért, megújításáért)


Gavril Negrean (az erdélyi és kárpáti flóra sok évtizedes kutatásáért, a romániai természetvédelem előremozdítását célzó törekvéseiért)


A díjazottaknak szívből gratulálunk és további sikeres munkálkodást kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése